[] ...Ummul Kitab... []

Aku Berlindung dengan Allah daripada Syaitan yang Direjam
[1]
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
[2]Pujian bagi Allah, Penguasa Seluruh Alam
[3]Maha Pemurah dan Maha Penyayang
[4]Pemilik Hari Ad-Deen
[5]Kepada Engkaulah Kami Beribadah dan Kepada Engkaulah Kami Meminta Pertolongan
[6]Tunjukkanlah Kami Jalan yang Lurus
[7]Jalan Orang yang Engkau Beri Nikmat, Bukanlah Orang yang Engkau Murkai dan Bukanlah Orang yang Sesat
Amiiin...

Tuesday, June 2, 2009

0087 - Meow, Kitty!

Assalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh dan salam sejahtera kepada anda semua. Sila baca perenggan di bawah kerana perenggan ini tiada makna sama sekali.

Kelas kelas kelas... banyaknya benda nak dibuat masa cuti. <_<>_> Hah. Takde apa nak buat, cuma komputer jer. Apaapajelah, pergi je kelas.

Seekor anak kucing yang comel datang semasa kelas bio. Diambil, kemudian, dengan tidak semena-mena, pergi gigit kaki. Geram, pergi ambil kerusi, kejar kucing keluar. Lega.

Apapun, kita mulakan tazkirah hari ini dengan muqaddimah, iaitu gambar seekor kucing (jangan risau, kucing ini ada badan) Berapa ramaikah antara anda tidak menyukai kucing? Lebih-lebih lagi kucing hitam, ana tahu ada orang yang tak suka.

Balik ke cerita ana tadi, lepas dah kejar dengan kerusi tu, ana rasa lega, tapi sekejap saja. Terfikir pula, apakah implikasi perbuatan ana ini di akhirat nanti? Tengok kucing tu, takkan gigit saja-saja. Mungkin lapar, dan ana tak langsung menyeksanya hanya kerana nak cari makanan.

Kita ambil satu contoh sahabat pula, Abu Hurairah. Kalau nak dikatakan, Abu Hurairah ni memang sangat suka anak kucing, sampai diambilnya dan disimpannya dalam pakaian sambil berjalan, kerana itulah namanya diberi begitu, bermaksud bapa kucing.

Dalam Islam, kita digalakkan supaya berlaku baik kepada semua makhluk, tak kiralah manusia, haiwan atau tumbuhan. Haiwan tak boleh dibunuh sesuka hati, hanyalah untuk pemburuan. Tumbuhan pun tak boleh dicabut atau ditebang sewenang-wenangnya, sampai dalam peperangan pun tak boleh. Banyak lagi sebenarnya cerita tentang kebaikan kepada haiwan, itu boleh cari sendiri atau tanyalah ustaz terdekat anda.

Baiklah, wallahua'lam. Renungkanlah, wassalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh.

No comments:

Post a Comment

[] ...Penutup Majlis... []

Maha Suci Engkau Ya Allah dan Segala Puji BagiMu, Aku Bersaksi bahawa Tiada Tuhan Melainkan Engkau, Aku Memohon Keampunan dan Taubat daripada Engkau..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
[1]Demi Masa
[2]Sesungguhnya Manusia dalam Kerugian
[3]Melainkan yang Beriman dan Beramal Soleh dan Berpesan dengan Kebenaran dan Berpesan dengan Kesabaran