[] ...Ummul Kitab... []

Aku Berlindung dengan Allah daripada Syaitan yang Direjam
[1]
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
[2]Pujian bagi Allah, Penguasa Seluruh Alam
[3]Maha Pemurah dan Maha Penyayang
[4]Pemilik Hari Ad-Deen
[5]Kepada Engkaulah Kami Beribadah dan Kepada Engkaulah Kami Meminta Pertolongan
[6]Tunjukkanlah Kami Jalan yang Lurus
[7]Jalan Orang yang Engkau Beri Nikmat, Bukanlah Orang yang Engkau Murkai dan Bukanlah Orang yang Sesat
Amiiin...

Monday, July 6, 2009

0089 - Bisikan Licik

Assalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh dan salam sejahtera kepada anda lagi. Selamat datang kepada satu sesi lagi tulisan ana tak seberapa, kan?

Aiseh... minggu depan ulangkaji intensif, ada lagi yang tak habis silibus... =_=" Ana pun baru nak mula intensif nota ana yang baru nak start PSI... argh. Moga-moga dapatlah.

Durian pun memeningkan kepala pagi tadi. Rasa macam kepala nak gerak ke sana sini. Mual takdelah pulak. Ah, biar sajalah. Sekarang pun rasa takde apa.

Anyway, kita mula untuk sesi hari ini, dengan gambar yang comel lagi molek. Kelihatan orang lengkap berjubah dan berkopiah.. dengan sorang mamat merah duk urut bahunya.

Tahulah kan siapa itu mamat merah ini? Ya, itulah gambaran syaitan yang direjam. Musuh kita yang dicipta oleh Allah untuk menguji iman dan taqwa kita kepada-Nya. Seperti yang kita semua kata, kita benci syaitan kan? Benar-benar benci?

Habis, mengapalah kita duk mengikut cakap perihalnya sampai ada yang terpesong sangat (nauzubillah) sampai memuja dan menyembah syaitan tu. Lagi teruk dari syaitan. Syaitan dia tahu siapa Tuhan dia. Cuma dia satu saja, dia sombong dengan kita, sebab dia asal api membara dan kita asal tanah kotor dan busuk.

Syaitan ni dia licik. Kalau yang jahat-jahat, dia hantar syaitan yang ranking dia rendah. Senang nak goda. Kalau yang baik-baik, dia hantar yang general, yang komando pun ada. Maka, lebih beriman kita, lebih mudah kita terjerumus ke dalam perangkap laknatullah ini.

Sebenarnya, ada sejenis syaitan yang mungkin tak disedari, tetapi memang boleh dilihat dengan mata kasar. Asalkan tak buta sudah. Nak tau? Aaa, kita ambil dari dua ayat akhir surah an-Nas.
Yang membisikkan kepada telinga manusia. Daripada jin dan manusia. (An-Nas: 5-6)
Bacalah tu. Hah, rupanya ada syaitan yang bertopengkan manusia, seperti yang dikatakan oleh salah seorang guru ana. Maka, berhati-hatilah dengan syaitan, kerana syaitan itu musuh yang nyata. Wassalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh.

2 comments:

  1. Assalamualaikum,

    Semoga kita tidak terjebak dengan bisikan syaitan yang menggoda, Allah jualah tempat kita memohon pertolongan.

    Salam ukhuwwah dari saya. Kalau kelapangan jemputlah ke blog dan boleh bertukar pendapat dan link.

    ReplyDelete
  2. dasyatnya godaan syaitan jika iman kita kurang....minta dijauhkan setiap masa...

    ReplyDelete

[] ...Penutup Majlis... []

Maha Suci Engkau Ya Allah dan Segala Puji BagiMu, Aku Bersaksi bahawa Tiada Tuhan Melainkan Engkau, Aku Memohon Keampunan dan Taubat daripada Engkau..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
[1]Demi Masa
[2]Sesungguhnya Manusia dalam Kerugian
[3]Melainkan yang Beriman dan Beramal Soleh dan Berpesan dengan Kebenaran dan Berpesan dengan Kesabaran