[] ...Ummul Kitab... []

Aku Berlindung dengan Allah daripada Syaitan yang Direjam
[1]
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
[2]Pujian bagi Allah, Penguasa Seluruh Alam
[3]Maha Pemurah dan Maha Penyayang
[4]Pemilik Hari Ad-Deen
[5]Kepada Engkaulah Kami Beribadah dan Kepada Engkaulah Kami Meminta Pertolongan
[6]Tunjukkanlah Kami Jalan yang Lurus
[7]Jalan Orang yang Engkau Beri Nikmat, Bukanlah Orang yang Engkau Murkai dan Bukanlah Orang yang Sesat
Amiiin...

Tuesday, May 12, 2009

0078 - Peluru Apa Gunanya?

Assalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh dan salam sejahtera kepada sesiapa yang memang baca perenggan ini pun. Heh.

Hari ni rasa macam terbuntu sikit nak buat entry apa. Mungkin hari ni nak tidur awal sikit, biasanya ana tidur pukul 12 belakangan ini. Tukar jadual tidur.

Cikgu tadi suruh buat solat minta hujan. Panas sekarang rasanya, bahang betul. Tapi, kalau esok semua mengikut rancangan, kelas ana akan membeli sesuatu untuk menyelesaikan masalah ini! Yayyyy~ =D

Baiklah, kita mulakan tazkirah untuk malam ini. Kelihatan satu objek telah dilukis, apakah itu? Objek yang anda lihat ialah sebuah peluru.

Peluru, apakah kegunaannya? Biasanya peluru digunakan untuk mencederakan dan membunuh. Peluru juga biasa digunakan dengan senjata api, seperti senapang dan pistol.

Peluru berfungsi dengan menyimpan serbuk peledak di ruang belakangnya, yang dicetus oleh pengetuk di dalam senapang atau pistol. Tanpa pengetuk ini, peluru tidak dapat melakukan apa-apa kerosakan. Hanyalah sebagai sekeping logam yang tiada guna.

Seperti dalam diri kita, kita semua mempunyai saluran-saluran untuk melakukan kejahatan dan kerosakan. Bagaimanapun, kita tidak melakukan kejahatan sewenang-wenangnya. Mengapa? Ya, kerana kita memerlukan suatu cetusan untuk mendorong kita melakukan kejahatan itu.

Pencetus-pencetus ini ada banyak, seperti rakan sebaya, pengaruh media, dan sebagainya. Kita boleh mengelakkan diri daripada terjebak dalam kemaksiatan dengan mengelak pengaruh-pengaruh yang tidak baik ini dan menapisnya. Hidup lebih bagus tanpa maksiat.

Wallahua'lam, renungkan, wassalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh.

No comments:

Post a Comment

[] ...Penutup Majlis... []

Maha Suci Engkau Ya Allah dan Segala Puji BagiMu, Aku Bersaksi bahawa Tiada Tuhan Melainkan Engkau, Aku Memohon Keampunan dan Taubat daripada Engkau..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
[1]Demi Masa
[2]Sesungguhnya Manusia dalam Kerugian
[3]Melainkan yang Beriman dan Beramal Soleh dan Berpesan dengan Kebenaran dan Berpesan dengan Kesabaran