[] ...Ummul Kitab... []

Aku Berlindung dengan Allah daripada Syaitan yang Direjam
[1]
Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
[2]Pujian bagi Allah, Penguasa Seluruh Alam
[3]Maha Pemurah dan Maha Penyayang
[4]Pemilik Hari Ad-Deen
[5]Kepada Engkaulah Kami Beribadah dan Kepada Engkaulah Kami Meminta Pertolongan
[6]Tunjukkanlah Kami Jalan yang Lurus
[7]Jalan Orang yang Engkau Beri Nikmat, Bukanlah Orang yang Engkau Murkai dan Bukanlah Orang yang Sesat
Amiiin...

Sunday, March 1, 2009

0009 - Katakanlah...

<>

Ah, assalamu'alaikum... dan semoga saudara atau saudari dilimpahi rahmat oleh Allah dan mendapat pengajaran daripada coretan ana ini.

Yea, akhirnya ana pun baliklah daripada duduknya ana di sekolah kerana menjalani kursus kepimpinan pengawas buat julung-julung kali dan buat kali terakhir... sedihnya. *sniffsniff*

Awal-awal, macam terasa, apalah ana buat sini? Macam takde apa2 jer, leadership? Kan kena buat leadership tu, bukannya kena dengar cakap orang jer? Fikirjelahsendiri.

Baiklah, kita start dengan gambar hari ini! Oh, ada orang, yang mengatakan TIDAK. Dan segak memakai baju sekolah pulak tu. Wah.

Mesej yang hendak disampaikan berkaitan dengan aktiviti malam kedua kursus kepimpinan tu. Macam nilah, fasi suruh duduk kumpulan, pastu tetiba suruh keluarkan seseorang dalam setiap kumpulan yang difikirkan tak guna. Useless.

Ana pun duk gelabah la, fikir2 awal pagi tadi, buat salah ke ana? Buat silap ke ana? Patut ke ana berdiri? Fasi asyik duk sergah2 ni! Tensyen, pastu ada satu kumpulan banin sumer naik, pastu semua banin berdiri. Protes pertama, walaupun tanpa suara.

Fasi pun masih sergah, cakap bajet pandai kenapa semua berdiri, padahal sorang je diminta. Haa, pastu 3 orang jalan ke depan, terharu ana tengok, tapi takyah taip sini lah. Fasi suruh duduk, teragak2 sikit mula2, kesian tengok 3 orang tuh. Lama2 pun duduk. Orang tadi keluar. Fasi mintak lagi sorang dr kumpulan, maka 3 orang berdiri lagi. Terharu lagi ana. Pastu fasi tetiba marah2, suruh kata tak kisah, tak kesian la. Rrrr, sumer pun berdiri keluar dari surau.

Tengok orang keluar tadi berdiri kat dataran, sorangnya tengah cakap2. Fasi yg jaga diorang, pulak sergah kami yang datang nak ambil kawan. Lama tercegat, kadang2 orang yang tadi pun menyampuk. Orang lain ramai2. Senyap. Lepas tu, tiba2 ada satu suara dari ramai2, membantah fasi cakap orang yang dikluarkan tadi lemah. Katanya bukan lemah, tapi mantap kerana keluar supaya anak buah x dianggap lemah.

Barulah orang tadi ramai2 mula berdebat ngan fasi yg jaga tadi. Last2, semua pun selesai, beratur, fasi mintak maaf sebab terpaksa jadi plastik (olok2) untuk aktiviti nih. Baru ana terasa nak hargai rakan seperjuangan.

Maka! Pengajaran yang didapati dari post ini! Ialah! Kita mesti berani menyuarakan pandangan kita apabila pendirian kita tergugat! Dan! Kita mesti menghargai rakan seperjuangan (dalam kes ini pengawas) supaya kita tidak bersendirian!

RENUNG! Tak penting: Ana masih nak tikam Siddiq ngan tembikai la.

No comments:

Post a Comment

[] ...Penutup Majlis... []

Maha Suci Engkau Ya Allah dan Segala Puji BagiMu, Aku Bersaksi bahawa Tiada Tuhan Melainkan Engkau, Aku Memohon Keampunan dan Taubat daripada Engkau..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
[1]Demi Masa
[2]Sesungguhnya Manusia dalam Kerugian
[3]Melainkan yang Beriman dan Beramal Soleh dan Berpesan dengan Kebenaran dan Berpesan dengan Kesabaran